Odgovor je i jedno i drugo! Saznajte, kako žvaka deluje, da li je bitno koju žvaku izaberemo i koliko je dugo žvaćemo?
KOJU ŽVAKU DA IZABERETE?
Žvake mogu da sadrže dosta šećera i tada one više štete, nego koriste. To je zbog toga što se šećer iz žvake lako zalepi za zube. Ako uzmete žvaku bez šećera ona će stimulisati lučenje pljuvačke i spiraće ostatke hrane sa zuba.
Takođe će neutralisati kiseline i neće za sobom ostavljati šećer kao što je to slučaj sa slatkim žvakama. Dakle, izbor bi bile žvake bez šećera.
KOLIKO DUGO JE ŽVAKATI?
Uzimanje žvake nakon jela, neutrališe kiseline i smanjuje rizik od gorušice. Studije su pokazale da osobe koje žvaću žvaku 45 minuta nakon obroka u proseku pojedu oko 10% manje grickalica u toku dana.
Ipak, ne treba preterivati sa žvakanjem. Preterana upotreba bilo koje grupe mišića i bilo kog zgloba može da izazove bol i probleme. To je slučaj i sa viličnim zglobom i mišićima za žvakanje.
Može da se desi da se mišići vilice, glave i vrata zgrče, i da izazovu bolove u zubima i ušima. Umesto da stalno žvaćete žvaku, pojedite jabuku.
Jabuke će zadovoljiti potrebu za žvakanjem i, u isto vreme, smanjujiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
POSTOJI LI JOŠ NEŠTO ŠTO TREBA DA ZNATE?
Ukoliko ste skloni škripanju zuba, bolje je da izbegavate žvake, jer one navikavaju mišiće na stalnu aktivnost, pa time i pojačavaju vašu naviku. I što je najbitnije, žvaka ne može da zameni pranje zuba!
0 komentara