Umnjaci ili osmice su zubi koji mogu da stoje normalno u zubnom nizu, ali često kada za njih nema mesta, mogu da rastu krivo i onda su pravi izvor problema. Tada ih treba izvaditi.

Ako nema mesta za umnjak može se desiti da uopšte ne nikne, ali može se postaviti krivo i gurati ostale zube. Takođe ako je umnjak malo iznikao, može praviti i kvar na susednom zubu, jer je pozicioniran tako da hrana stalno zapada, a teško se čisti. Dakle tada je najbolje izvaditi takav zub.

KADA JE NAJBOLJE IZVADITI UMNJAK?

Definitivno je najbolje izvaditi ga čim počne da pravi probleme, ili neposredno pre toga. To će se najbolje proceniti na osnovu snimka. Najbolje je uraditi ortopan snimak – snimak svih zuba.

Period oko 20-te godine kada obično i niče, je period kada ga je najlakše i izvaditi. Tada su koreni zuba u završnoj fazi formiranja, ali se tada i najslabije drže za zub. Više o samom vađenju umnjaka možete pročitati u našem blog postu ispod.

Leave a Reply

Next Post

HIJALURONSKI FILERI ZA USNE: ŠTA SU I ČEMU SLUŽE?

Fri Oct 30 , 2020
HIJALURONSKI FILERI ZA USNE: ŠTA SU I ČEMU SLUŽE? Hijaluronska kiselina osvežava i daje punoću usnama. Pri tome, postupak nije dug i obično nije bolan. Ali ipak, […]
error: Content is protected !!