Kako izgleda tretman fluorizacije zuba?

Tretmani fluorom koji se rade u ordinaciji u sebi sadrže više fluora od zubnih pasti i tečnosti za ispiranje usta koji se nalaze u slobodnoj prodaji. Duže ostaju na zubima i deluju blagotvorno tako što sprečavaju pojavu karijesa kod dece i odraslih.

prikaz otvorenih usta i zuba i gumice za poliranje roze boje koja dodiruje zube

Tretman fluorom kod stomatologa je u potpunosti bezbolan i traje svega nekoliko minuta. Pre samog fluorisanja zuba je potrebno sanirati sve kvarove zuba, kao i detaljno očistiti zube

uz pomoć specijalnih pasta i četkica koje se brzo vrte. Ukoliko je prisutan zubni kamenac, on se takođe uklanja.

prikaz otvorenih usta i donjih zuba koju su namazani plavim gelom na stapiću

Fluor se na prethodno osušene zube nanosi specijalnim četkicama u vidu gela ili pene. Može da se namaže direktno na zube što je slučaj kod dece, nakon čega se čeka se par minuta da fluor deluje.

prikaz otvorenih usta u koja se stavlja gumeni štitnik žute boje ispunjen gelom plave boje

Kod odraslih se gel sipa u aplikatore (posudice poput štitnika za zube) u koje će se na par minuta zaroniti zubi. Potrebno je gel držati nekoliko minuta u ustima kako bi se izvršio proces remineralizacije.

prikaz usta i osmeha i ogledalceta u kome se ogledaju zubi

Nakon završenog tretmana ne preporučuje se konzumiranje hrane, pića i cigareta u narednih 30 minuta, kako bi se pojačao efekat fluora na zube. Od stepena karijes rizika, zavisi koliko bi često trebalo uraditi ovakav tretman fluorom.

Osobama koje imaju visok rizik za karijes se preporučuju tri serijske aplikacije u godini dana, dok je osobama sa niskim rizikom dovoljna jedna.

Leave a Reply