Fluor je prirodni element koji jača zube i pomaže u prevenciji karijesa. On se u malim količinama nalazi u prirodi u izvorištima vode, a ima ga i u namirnicama poput mesa, ribe i jaja.

Zubna gleđ je najčvršća supstanca u ljudskom telu. Nju sačinjavaju tesno zbijeni kristali minerala. Gubitak minerala se zove demineralizacija, a stvaranje novih minerala remineralizacija. To su dva međusobno izbalansirana procesa, koja se odvijaju svakodnevno.

Bakterije se hrane šećerom u ustima i proizvode kiseline koje započinju demineralizaciju. Kada je preveliki gubitak minerala bez istovremene obnove zubne gleđi dolazi do kvara zuba.

Zbog toga nam je značajan fluor. On se taloži u zubnoj gleđi i zajedno sa kalcijumom podstiče proces remineralizacije i sprečava bakterije da proizvode kiseline.

Na taj način se zubna gleđ obnavlja. Najbolji način za prevenciju karijesa je upotreba fluora iz više izvora.

Postoje dva načina na koji zubi mogu da apsorbuju fluor. Prvi je ishranom – upotrebom suplemenata i ispijanjem fluorisane vode za piće. Deca svakodnevno unose male količine fluora kroz ishranu, pa ovako uneti fluor ulazi u krvotok i postaje sastavni deo zuba u trenutku kada se oni stvaraju.

Drugi način je direktnim kontaktom fluora sa zubima, ili kroz tretman fluorom u ordinaciji koji obavlja stomatolog ili upotrebom zubne paste i tečnosti za ispiranje usta sa fluorom. Paste za zube sa fluorom se preporučuju svima, uz izvesnu dozu opreza kod male dece, jer su sklona gutanju paste za zube.

Tretman fluorom deluje blagotvorno na sve zube i u potpunosti je bezbolan.

Leave a Reply

Next Post

OBIČNO, KOMPLIKOVANO I HIRURŠKO VAĐENJE ZUBA

Fri May 15 , 2020
Nekada je vađenje zuba tretman koji zahteva nekoliko minuta, a nekada i duži period, u zavisnosti od načina kako se mora zub izvaditi. Prilikom planiranja […]
error: Content is protected !!