Vađenje umnjaka je jedna od najčešćih intervencija u oralnoj hirurgiji. Postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati pre i nakon vađenja zuba, a šta je sa sportom?

Pre samog vađenja je važno da dobro doručkujete, jer par sati nakon vađenja ne bi trebalo da konzumirate hranu, posebno dok ne prođe dejstvo anestezije. Intervenciju je najbolje zakazati kada ste najodmorniji – u ranim jutarnjim časovima.

Sledećih 24h je bitno da mirujete, posebno u prvim satima nakon vađenja. Što znači da ćete morati da preskočite trening tog dana! Ukoliko se radi o hirurškom vađenju umnjaka, trebalo bi da smanjite fizičku aktivnost narednih nekoliko dana, odnosno, sve dok ne skinete konce. Fizička aktivnost može da pojača krvarenje i pritisak u glavi pa da dovede do otoka.

Umesto toga, potrudite se da se lepo odmorite.

Bez brige, imaćete malo kalorija za sagorevanje jer ćete uglavnom jesti mekšu hranu nekoliko dana nakon operacije. Pokušajte da spavate na uzdignutom uzglavlju i na strani suprotnoj od one gde je izvađen zub.

Leave a Reply

Next Post

ŠTA JE FLUOR I ČEMU SLUŽI?

Wed May 13 , 2020
Fluor je prirodni element koji jača zube i pomaže u prevenciji karijesa. On se u malim količinama nalazi u prirodi u izvorištima vode, a ima […]
error: Content is protected !!