Konzumiranje gaziranih napitaka postala je svakodnevnica. Da li ste se nekad zapitali šta se dešava u organizmu nakon što popijete čašu omiljenog gaziranog napitka? Šta se dešava sa zubima?

Telo je već u prvih 10 minuta iznenađeno velikom količinom šećera, nivo šećera u krvi raste, krvni pritisak raste. Gazirano piće oduzima organizmu vitamine i minerale.

Ovakav napitak sadrži rafinisane šećere koji remete ravnotežu koja postoji u ustima.

Rafinisani šećeri imaju uticaj na pojavu karijesa. Čestim unošenjem gaziranih napitaka i remećenjem prirodne ravnoteže u ustima, pljuvačka ne može da zaštiti zube. Ph pljuvačke iznosi od 5,5 do 6,5.

Nivo od 5,5 ph se smatra graničnom vrednošću. Prema tome, ukoliko ph padne ispod ovog nivoa, stvaraju se idealni uslovi za nastanak karijesa.

Pljuvačka je u stanju da neutrališe određenu količinu kiselina koje ispuštaju bakterije. Međutim, ph gaziranih napitaka je veoma nizak i sva sposobnost pljuvačke se izgubi.

Tako jednim potezom, gaziranim napitkom, uništavate svu odbranu koju imate, a usput dajete i malo hrane – šećere “neprijatelju”.

Kada sledeći put budete pomislili na gazirano piće, razmislite i o svojim zubima!

Leave a Reply

Next Post

PROTEZA NA IMPLANTIMA - ODLIČNO REŠENJE SA ODLIČNOM CENOM

Fri May 1 , 2020
Sam naziv govori da su to zubne proteze koje se pričvršćuju pomoću implantata. To je polufiksni rad, šta to znači? To znači da kada nosite […]
error: Content is protected !!