Zubi u nišim ustima imaju različite uloge, nalaze se u grupama, na osnovu svog izgleda i onoga za šta su predodređeni.

Postoje 4 tipa zuba kod ljudi. Oblik i građa svakog tipa je usklađena sa njegovom funkcijom. Ljudi su svaštojedi zato im trebaju različiti tipovi zuba u ustima. Mesožderima trebaju oštri zubi da bi njima probadali i kidali hranu, dok biljojedima trebaju pljosnatiji zubi da bi njima mleli i drobili hranu. Ljudima trebaju najmanje takva dva tipa zuba, ali su se kroz evoluciju razvila 4 tipa zuba.

1. Sekutići su zubi u sredini zubnog niza. U vilici ukupno ima osam sekutića po dva sa svake strane u prednjem delu gornje i donje vilice. Sekutići su pljosnati što im omogućava da režu hranu. Njihova uloga je da usitnjavaju hranu. Variraju u veličini i gornji sekutići su obično veći od donjih, posebno oni u sredini gornje vilice.

2. Očnjaci, ima ih ukupno četiri, tj. po dva u svakoj vilici, nalaze se bočno od sekutića. Oni su najduži zubi u vilici, i to uglavnom zbog dužine korena. Uloga očnjaka je kidanje i usitnjavanje žilavije hrane kao što je meso. Očnjaci imaju jedan dugačak koren koji može biti i do 3 centimetra dugačak i time daje čvrstinu i stabilnost.

3. Pretkutnjaci su smešteni iza očnjaka. Imamo osam pretkutnjaka, po dva sa svake strane u gornjoj i donjoj vilici. Pretkutnjaci su četvrti i peti zub od sredine. Pretkutnjaci postoje samo kao trajni zubi. Kada izrastu zamenjuju mlečne kutnjake. Građa pretkutnjaka je kombinacija očnjaka i kutnjaka. Funkcija im je drobljenje hrane.

4. Kutnjaci su smešteni na kraju zubnog niza. Odrasli imaju dvanaest kutnjaka, po tri na svakoj strani gornje i donje vilice. Treći kutnjak zovemo još i umnjak. Umnjaci izrastaju zadnji od svih zuba između 17. i 25. godine. Funkcija im je drobljenje i usitnjavanje hrane pre gutanja. Prvi kutnjaci u donjoj vilici su najčešće najveći zubi u ustima.

Leave a Reply

Next Post

DIJABETES I ORALNO ZDRAVLJE?

Thu Apr 30 , 2020
Dijabetes je bolest koja se definiše kao visok nivo šećera u krvi. Možda se čini da dijabetes i zubi nemaju puno dodirnih tačaka, ali zapravo […]
error: Content is protected !!