Dijabetes je bolest koja se definiše kao visok nivo šećera u krvi. Možda se čini da dijabetes i zubi nemaju puno dodirnih tačaka, ali zapravo imaju! Kako su dijabetes i oralno zdravlje povezani?

Glavni problem kod dijabetesa je suvoća usta. Pljuvačka ima povećan nivo šećera, pa je zbog toga i smanjena količina pljuvačke u ustima.

Suvoća usta može da utiče na razne probleme poput karijesa koji nastaje kao posledica smanjenog lučenja pljuvačke, koja je prirodni čistač zuba.

Smanjena vlažnost usta može da dovede do raznih infekcija i da oteža nošenje proteza. Još jedna od posledica je sindrom “gorućih usta”. To je osećaj peckanja koji se javlja na jeziku i drugim delovima usta.

Peckanje može da bude i jako, tako da je osećaj sličan kao kada se uzme gutljaj vruće tečnosti.

Veza između zdravlja desni i dijabetesa je sledeća. Ukoliko se dijabetes ne drži pod kontrolom, dolazi do upale. Upala desni, otežava kontrolu nivoa šećera u krvi.

Prema tome, od ključne važnosti je održavanje besprekorne oralne higijene. Naslage i kamenac koji utiču na zdravlje desni treba da se uklanjaju na svaka tri meseca.

Kada se radi o vađenju zuba i drugim hirurškim intervencijama, dijabetičari mogu da očekuju malo duži period oporavka, jer je usporeno zarastanje rana. Bilo koja hirurška intevencija je moguća samo ako je nivo šećera

u krvi pod kontrolom. Zbog smanjene količine pljuvačke u ustima, potrebno je redovno održavanje zuba i posete stomatologu, kako bi ostali što duže zdravi!

Leave a Reply

Next Post

GAZIRANA PIĆA I ZDRAVI ZUBI?

Fri May 1 , 2020
Konzumiranje gaziranih napitaka postala je svakodnevnica. Da li ste se nekad zapitali šta se dešava u organizmu nakon što popijete čašu omiljenog gaziranog napitka? Šta […]
error: Content is protected !!