Dijabetes i oralno zdravlje?

Dijabetes je bolest koja se definiše kao visok nivo šećera u krvi. Možda se čini da dijabetes i zubi nemaju puno dodirnih tačaka, ali zapravo imaju! Kako su dijabetes i oralno zdravlje povezani?

prikaz žene koja ima pred sobom salatu i drži jabuku u ruci a drugom rukom odmahuje krofnama na tanjiru ispred nje

Glavni problem kod dijabetesa je suvoća usta. Pljuvačka ima povećan nivo šećera, pa je zbog toga i smanjena količina pljuvačke u ustima.

Suvoća usta može da utiče na razne probleme poput karijesa koji nastaje kao posledica smanjenog lučenja pljuvačke, koja je prirodni čistač zuba.

prikaz devojke koja ima ispucale usne i dodiruje rukama bradu

Smanjena vlažnost usta može da dovede do raznih infekcija i da oteža nošenje proteza. Još jedna od posledica je sindrom “gorućih usta”. To je osećaj peckanja koji se javlja na jeziku i drugim delovima usta.

Peckanje može da bude i jako, tako da je osećaj sličan kao kada se uzme gutljaj vruće tečnosti.

prikaz žene koja meri aparatom nivo šećera u krvi prislonjem na domalom prstu

Veza između zdravlja desni i dijabetesa je sledeća. Ukoliko se dijabetes ne drži pod kontrolom, dolazi do upale. Upala desni, otežava kontrolu nivoa šećera u krvi.

Prema tome, od ključne važnosti je održavanje besprekorne oralne higijene. Naslage i kamenac koji utiču na zdravlje desni treba da se uklanjaju na svaka tri meseca.

prikaz činije u obliku srca sa paradajzom, brokolijem, narom, jabukama i pomorandžom

Kada se radi o vađenju zuba i drugim hirurškim intervencijama, dijabetičari mogu da očekuju malo duži period oporavka, jer je usporeno zarastanje rana. Bilo koja hirurška intevencija je moguća samo ako je nivo šećera

u krvi pod kontrolom. Zbog smanjene količine pljuvačke u ustima, potrebno je redovno održavanje zuba i posete stomatologu, kako bi ostali što duže zdravi!

Leave a Reply