Da li izbeljivanje oštećuje zube?

Odgovor je kratko i jasno – NE! To ćemo objasniti u daljem tekstu.

Ilustracija uzdužnog preseka zuba gde crvena strelica pokazuje spoljašnju zubnu gleđ

Gleđ je spoljašnji pokrivač našeg zuba. Ona štiti zub i najčvršće je tkivo u našem organizmu. Toliko je čvrsta da ako se ne pokvari, može trajati večno, a kada uklanjamo karijes, to ni ne možemo običnim svrdlima, već specijalnim, dijamantskim, da bismo uspeli da uklonimo gleđ. Dakle čvrsta kakva jeste ona štiti delove ispod, a ti delovi su rupičasti i oni mogu preneti signale do živca.

 

 

Jako je bitno shvatiti da se izbeljuje isključivo gleđ! Gleđ koja je praktično neuništiva, zato se i nalazi spolja i štiti ostatak zuba. Izbeljivanjem zuba ne oštećujemo gleđ! To je i onaj deo zuba koji se vidi kada se smejemo, ali nekada kada nam se desni povuku, taj deo zuba ispod desni nije gleđ. Pošto se radi o onom unutrašnjem sloju zuba, on je već prirodno osetljiv. Tako da se ne sme beliti, jer nije predviđen za to. Deo zuba pri desnimam, kao i same desni, se moraju zaštititi!

Dakle osetljivost ne dozvoljavamo nikada, a oštećenja zuba apsolutno nema!

Upravo zato, kada se radi nestručno ili bez nadzora stomatologa, moguće je izložiti delove zuba koje ne smemo beliti i tako podstaći osetljivost. Takođe, izbeljivanje treba ponavljati samo prema uputstvu zubara, jer za to postoji propisana procedura i ako se prati, zubi neće biti osetljivi nikada!

http://www.dentalia.rs/blog/2019/11/29/izbeljivanje-zuba-i-cena/

Leave a Reply