Bolesti srca i karijes?

Naučnici su otkrili način na koji bakterija, inače uobičajena za usnu duplju, napada srce i ponekad uzrokuje i smrtno opasnu infekciju srca kao što je endokarditis.

ilustracija srca od žice koje svetli crvene boje

Streptoccocus mutans je bakterija koja je najodgovornija za nastanak karijesa. Bakterije se nalaze u plaku i stvaraju kiselinu koja izjeda zubnu gledj, a na kraju i same zube. Ovu bakterijuu uobičajeno nalazimo u ustima, ali se kroz povredjenu sluzokožu usne duplje može ubaciti u krvotok, npr nakon vadjenja zuba. Imuni sistem je tu da je uništi, ali u nekim slučajevima bakterija preživi i već za par sekundi dospeva do srca gde može izazvati endokarditis i to najčešće na srčanim zaliscima.

ilustacija table sa lekovima u obliku crnih i crvenih srca

Zato se obično nakon vadjenja zuba preventivno propisuje antibiotska terapija. Takodje, treba reći da ukoliko sprovodimo redovnu higijenu ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Oprez je svakako u redu, ako dodje do neke povrede u ustima. Tada je dovoljno samo malo više obratiti pažnju higijeni usta. Dakle ako redovno perete zube, koristite konac i tečnost za ispiranje, zaista ne treba očekivati bilo kakve probleme.

Leave a Reply