Kamen u pljuvačnoj žlezdi?

od strane | mar 8, 2021 | Oralna hirurgija

Kamen može da nastane u bubrezima, žučnoj kesi i žučnim putevima, ali i u pljuvačnim žlezdama. Kada se to događa?

Ilustracija anatomskog prikaza pljuvačne žlezde

Pljuvačne žlezde su smeštene oko usta a najveće su: zaušna (parotidna), podjezična (sublingvalna) i podvilična (submandibularna) pljuvačna žlezda. Osim njih, postoje i brojne male žlezde smeštene u ustima.

One proizvode sekret koji izlučuju u usnu šupljinu preko svojih izvodnih kanala. Uloga sekreta koji luče pljuvačne žlezde je da pomaže u varenju hrane.

Slika žene koja se drži za vilicu jer ima kamen u pljuvačnoj žlezdi

Prisustvo kamena u pljuvačnim žlezdama se stručno naziva sijalolitijaza i nije tako retka pojava. Minerali se talože na jezgru od sluzi i tako formiraju kamen. Najčešće se formira u podviličnoj pljuvačnoj žlezdi, posebno kada postoji hronična upala žlezda.

Kamen se obično nalazi u izvodnom kanalu i ako je već i može se i napipati.

Žena koja se drži za vilicu sa grimasom na licu zbog bolova usled prisustva kamena u pljuvačnoj žledi

Simptomi su bolno oticanje žlezde prilikom jela. Kada se luči povećana količina pljuvačke, kamen sprečava njeno izlučivanje, žlezda se uvećava i boli. Često žlezda otekne i pri samoj pomisli na hranu zbog povećanog lučenja pljuvačke.

Slika devojke koja se rešila kamena u pljuvačnoj žlezdi i sada joj je lakše

Prilikom pregleda je potrebno napipati žlezde koje su natečene i utvrditi prisustvo kamena. Rentgenski snimak može prikazati kamen ako u sebi ima kalcijuma.

Kada je kamen mali, on obično spontano izađe. Ukoliko se radi o većem kamenu u izvodnom kanalu žlezde, vadi se uz lokalnu anesteziju.

Ako se nalazi u samoj pljuvačnoj žlezdi, u novije vreme se endoskopski, optičkim instumentom ulazi u žlezdu kroz izvodni kanal i vadi kamen.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *