5 saveta kako da ublažite problem suvih usta!

Zbog smanjenog lučenja pljuvačke, koža oko usta postaje suva i zategnuta, usne su ispucale a jezik je grub i pecka. Kako se izboriti sa suvim ustima?

ilustracija devojke koja pije vodu iz čaše

Za početak, pijte dosta vode! Alkohol dehidrira telo brže od bilo koje supstance. Prema tome, ukoliko konzumirate alkoholne napitke, oni će dodatno isušiti usta i biće neophodno dva puta više vode nego uobičajeno.

ilustracija usana sa zubima koji su zagrizli žvaku

Žvake bez šećera mogu da stimulišu lučenje pljuvačke. Pazite da ne budu sa šećerom i klonite se slatkih, kiselih i gaziranih napitaka. Zbog suvog okruženja bakterije se gomilaju a slatkiši su im omiljena hrana.

crtež koji prikazuje kutiju cigareta sa jednom izvučenom cigaretom i ruka koja odbija cigaretu

Ostavite cigarete, ili bar smanjite koliko je moguće. Cigarete utiču na smanjeno lučenje pljuvačke pa je prisutna i gorčina u ustima i intenzivan zadah na duvan. Osećaj pečenja u ustima i otežano gutanje su prateći simptomi.

ilustracija šolje sa crnom kafom

Smanjite unos kofeina! Istraživanja su pokazala da kofein dehidrira organizam i isušuje usta, pa izbacivanje kafe, ili barem smanjivanjem doze na jednu šolju dnevno, obezbeđujete normalan nivo vlažnosti usta tokom dana.

crtež ruke u žutom džemperu koja drži stinsut limun

Limunska kiselina iz limuna i njegovog soka, može da podstakne proizvodnju pljuvačke i zaštitu od infekcija koje doprinose lošem zadahu. Krišku limuna možete utrljati na jezik, pomešati sok od limuna sa medom ili sisati krišku limuna.

Leave a Reply