ODRŽAVANJE ZUBNE PROTEZE

od strane | apr 4, 2021 | Protetika

Opredelili ste se za zubnu protezu i pitate se kako se održava, ili već imate protezu, a niste sasvim sigurni da li je pravilno održavate? Ovde ćemo rešiti sve nedoumice.

Proteza za zube u posebnoj posudi za održavanje

Na površini proteze se nakon obroka stvara tanak sloj bakterija, na isti način kao što se stvara i na prirodnim zubima. Naslage se moraju ukloniti kako sa proteza, tako i sa preostalih zuba i sa delova desni gde proteze naležu.
slika

Izdvojite četkicu koja će biti samo za protezu i perite je deterdžentom kojim perete i suđe! Na taj način ćete odmastiti protezu i neće doći do stvaranja kamenca na njoj. Protezu perite uvek posle jela, sa obe strane a posebno očistite mesta gde se nalaze kukice proteze ako ih ima.

ILI JE BOLJE KORISITI PASTU ZA ZUBE?

Slika zubne proteze i četkice za zube

Paste za zube ponekad mogu biti abrazivne za protezu, pa je mogu oštetiti. Jednom nedeljno možete da ubacite šumeće tablete za proteze, koje mogu da se nađu u apoteci, u posudu sa vodom. Umesto šumeće tablete možete da stavite kašiku sode bikarbone u vodu. Ipak, ovakav rastvor može da posluži samo kao dodatak četkanju proteze, nikako kao jedino sredstvo jer je četkanje najefikasnije.

Proteza za zube u čaši

Protezu uvek operite pre spavanja i odložite je u suvu kutijicu sa poklopcem tokom noći. To će omogućiti i ustima da se malo odmore.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *