ODRŽAVANJE ZUBNE PROTEZE

Opredelili ste se za zubnu protezu i pitate se kako se održava, ili već imate protezu, a niste sasvim sigurni da li je pravilno održavate? Ovde ćemo rešiti sve nedoumice.

Na površini proteze se nakon obroka stvara tanak sloj bakterija, na isti način kao što se stvara i na prirodnim zubima. Naslage se moraju ukloniti kako sa proteza, tako i sa preostalih zuba i sa delova desni gde proteze naležu.

Izdvojite četkicu koja će biti samo za protezu i perite je deterdžentom kojim perete i suđe! Na taj način ćete odmastiti protezu i neće doći do stvaranja kamenca na njoj. Protezu perite uvek posle jela, sa obe strane a posebno očistite mesta gde se nalaze kukice proteze ako ih ima.

ILI JE BOLJE KORISITI PASTU ZA ZUBE?

Paste za zube ponekad mogu biti abrazivne za protezu, pa je mogu oštetiti. Jednom nedeljno možete da ubacite šumeće tablete za proteze, koje mogu da se nađu u apoteci, u posudu sa vodom. Umesto šumeće tablete možete da stavite kašiku sode bikarbone u vodu. Ipak, ovakav rastvor može da posluži samo kao dodatak četkanju proteze, nikako kao jedino sredstvo jer je četkanje najefikasnije.

Protezu uvek operite pre spavanja i odložite je u suvu kutijicu  sa poklopcem tokom noći. To će omogućiti i ustima da se malo odmore.

Leave a Reply