DA LI ZLOUPOTREBLJAVATE VAŠE ZUBE?

Da li Vam se nekad desilo da otkinete selotejp ili etiketu zubima? Prema rezultatima nedavnog istraživanja koje je sprovela Fondacija za oralno zdravlje i kompanija Philips kod 65% ispitanika odgovor je pozitivan.

Najčešća zloupotreba zuba je prilikom kidanja selotejpa što je više od 40% ispitanika priznalo da radi redovno. Druge popularne zloupotrebe su u vidu grickanja noktiju, otkidanja etiketa i cena sa kupljenje garderobe, kao i grickanje olovaka, otvaranje flaša i zatvaranje rajferšlusa.

Svako neprimereno korišćenje zuba, od otvaranja flaša do grickanja predmeta, može da ošteti zub, Zubi mogu da se prelome kao i da promene svoj položaj, a sve zbog neprimerene sile i pritiska. Takvi incidenti često rezultiraju skupim dentalnim intervencijama.

Kako biste izbegli rizike u oralnom zdravlju, trebalo bi da se zadržimo na korišćenju zuba samo za ono za šta su oni dizajnirani. To je žvakanje hrane pre svega. Zubi nam, takođe, pomažu prilikom govora i daju oblik našem licu. Zbog svega ovoga ne bi trebalo da radimo ništa što bi bespotrebno ugrozilo naše zube, već da ih sačuvamo zdravim!

Izvor: Dental Tribune International, Fondacija za nacionalno zdravlje i kompanija Philips

Leave a Reply