LEČENJE KANALA KORENA ZUBA

Tretman kanala korena podrazumeva lečenje unutrašnjosti zuba. Zove se i endodontski tretman zuba.

Ispod spoljašnjeg čvrstog sloja zuba, nalazi se meko tkivo – pulpa. Pulpa zuba sadrži krvne sudove i nerve i proteže se do korena. Kada se pulpa upali ili inficira bakterijama potrebno je ukloniti sve bakterije i očistiti zahvaćeno područje.

DA LI JE TRETMAN BOLAN I KAKO SE IZVODI?

Tretman se izvodi uz lokalnu anesteziju i nije bolan. Na ovaj način spašavamo zub jer pravilno lečenje zuba čuva njegovu funkciju. U suprotnom zub bi bio izgubljen. Potrebno je očistiti i isprati kanaliće od bakterija i nečistoća.

Nakon čišćenja i ispiranja kanalića korena sledi njihovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj način se otklanja mogućnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i javljanja upale.

KOJI JE RAZLOG UPALE I DA LI SE MOŽE SPREČITI?

Najčešći razlog upale je dugotrajno prisustvo bakterija unutar zuba koje se šire i postepeno dolaze do komore zuba – zubnog živca.

Upala može biti praćena bolom ili čak zubni živac može neprimetno da “odumire”. Može takodje da dovede do otoka i fistule i ukoliko se upala ne primeti na vreme zub će verovatno morati da se izvadi.

Svaki karijes u početnoj fazi može biti saniran potpuno bezbolno i bez upotrebe anestezije. Upravo je u tome značaj redovnih kontrola. Više o tome možete pročitati na sledećem blogu :

dr Jovana Ćirić

Leave a Reply