ŠTA JE BRUKSIZAM?

Bruksizam je stručni naziv za stiskanje, škrgutanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, već se obično javlja noću i predstavlja nesvesnu radnju.

Škripanje zubima u toku noći predstavlja nesvesne pokrete koji se odvijaju pod kontrolom centralnog nervnog sistema i obično su povezani sa emocionalnim stresom ili zamorom.

Kada noću škripimo zubima nema hrane koja bi ublažila pritisak. Razvijaju se jake sile i zbog toga dolazi do oštećenja zuba u vidu pucanja zubne gleđi, zubi slabe i smanjuje se njihova visina.

Vremenom se opterećuju vilični zglobovi i javlja se bol u zglobovima što stvara napetost. Glavobolja i bol u uhu koji se javljaju odmah po budjenju su često povezani sa škripanjem u toku noći.

KOJA JE TERAPIJA BRUKSIZMA?

Na osnovu otiska zuba izrađuje se štitnik za zube – splint  koji se pravi za svakog pacijenta individualno. Splint se izrađuje od posebnih folija i nosi se noću pa samim tim ublažava sile koje deluju na zube i sprečava nepotrebno naprezanje mišića tokom sna.

Terapija je jednostavna kada se na vreme uoče promene i kada su one minimalne. Sve posledice brukszima koje dovode do većih oštećenja zuba moguće je preduhitriti i sprečiti izradom zaštitne folije. Ukoliko ste primetili bilo koji od simptoma ili Vam je neko skrenuo pažnju na škripanje, proverite na vreme i zakažite pregled jer ” bolje sprečiti nego lečiti! “

http://www.dentalia.rs/kontakt

dr Jovana Ćirić

Leave a Reply