VAĐENJE UMNJAKA

Umnjaci su 8. zubi i najudaljeniji zubi u zubnim nizovima. Mogu nam olakšavati ishranu, ali kod velikog broja ljudi, mogu zadavati i razne probleme.

Zubi kakve imamo su nasledna kategorija, takođe i veličina vilica. Tako je moguće da smo zube nasledili od oca, a vilice od majke. Samim tim, položaj poslednjih zuba u nizu može biti dosta različit.

Pošto poslednji niču, umnjaci često nemaju dovoljno mesta, pa mogu čak gurati druge zube i napraviti teskobu, tj. da zbog tesnog prostora zubi zauzimaju krive položaje.

Tako da ako umnjak ne učestvuje u zagrižaju, ili krivo stoji, vrlo je verovatno da će stomatolog na pregledu ustanoviti da je možda bolje izvaditi ga.

KADA SE RADI HIRURŠKO VADJENJE UMNJAKA?

Umnjak se ne vidi u ustima, a pojavljuju se simptomi kao što je bol u donjoj vilici koja može zahvatati uvo, pa i vrat. To je verovatno znak da postoji impaktirani umnjak, odnosno zub koji je zaglavljen u kosti. Tada se radi hirurško vadjenje umanjaka.

Vrlo često i pre nego nastupe tegobe, treba takav zub izvaditi pre nego nastanu problemi. Ukoliko vas muči umnjak, niste sigurni šta da radite, najbolje je da dodjete na pregled i razrešite sve dileme!

http://www.dentalia.rs/kontakt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *