KAKO DA NAM ZUBI BUDU UVEK ZDRAVI?

Higijena usta i zuba predstavlja jednu od najznačajnih mera za očuvanje oralnog zdravlja. Zdravi zubi nam, pored estetike, omogućuju i pravilnu ishranu, kao i pravilan govor.

Održavanje zuba deluje jednostavno, međutim sve češće smo svedoci pojave karijesa i bolesti desni. Da bismo to sprečili potrebno je da usvojimo navike redovnog i pravilnog održavanja higijene. Na taj način ćemo ukloniti naslage hrane, bakterije i zubni plak koji inače dovode do bolesti usta i zuba. Pri pranju zuba, potrebno je da se koristi dobra četkica i da se zubi peru dovoljno dugo dva puta dnevno (ujutru i uveče) .

KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆU ČETKICU?

Najbolji izbor predstavljaju četkice srednje tvrdoće (medium) . One poseduju dovoljan broj vlakana i imaju snagu da uklone ostatke hrane kao i mekane naslage sa površine zuba.

Četkice za zube sa velikom glavom fizički ne mogu da dopru do najudaljenijih površina na zubima koje ostaju netaknute u toku četkanja. Sa druge strane, super soft i ultra soft četkice nemaju dovoljnu snagu da lepo uklone sve naslage i potpuno očiste zube. Možete koristiti i električne četkice koje poseduju veliki broj vlakana i uspešno uklanjaju meke naslage imitirajuci efekat poliranja. Za dugotrajne čvršće i uporne naslage ćete ipak morati da posetite stomatologa.

KOJA JE TO PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA?

Sama tehnika pranja zuba podrazumeva da se vlaknima zubne četkice obuhvate sve dostupne površine zuba uz upotrebu blagih rotacionih pokreta.

Bez obzira koju tehniku odaberete, važno je da očistite sve površine zuba. Prema tome, bilo koja tehnika pranja zuba koja u potpunosti odstrani sve naslage je dobra tehnika!

Kontrolu pravilnog pranja zuba možete izvršiti jezikom, ukoliko su sve površine glatke, tada ste pravilno oprali zube. Ukoliko ima hrapavosti, vratite se četkicom na to mesto i ponovite par pokreta. Čišćenjem jezika ćete ukloniti bakterije koje prouzrokuju neprijatan zadah.

KOLIKO JE BITNA ZUBNA PASTA I KAKO DA ZNAMO DA LI JE DOBRA?

Pasta za zube je pre svega pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene, koja nam dopunjuje upotrebu odgovarajuće četkice.

Na tržištu postoji veliki izbor, a ono što je suština paste za zube je koncentracija fluorida. Adekvatna koncentracija fluorida je 1450 ppm fluorida što možete pročitati na poleđini paste. Sve ostale osobine zubnih pasti (boja, miris, ukus, penušavost) su manje bitni aspekti standardnih pasti za zube. Dakle, koju ćete pastu koristiti je na vama da odaberete, a najbolja pasta je upravo ona pasta koja vama najviše odgovara. Većinu tegoba koju osećate ne možete rešiti uz pomoć paste za zube već je najbolje da posetite stomatologa.

KOLIKO SE ČESTO MENJA ČETKICA?

Četkicu za zube je najbolje promeniti kada primetite znakove istrošenosti ili nakon 2 do 3 meseca.

Nakon 3 meseca dolazi do kolonizacije četkice bakterijama i smanjuje se njena efikasnost zbog istrošenosti vlakana koja više nemaju potrebnu jačinu da uklone naslage sa zuba.

Pored upotrebe standardne četkice, uz upotrebu interdentalnih četkica i konca obezbedili ste čišćenje prostora između zuba koji su često nedostupni vlaknima četkice.

ZBOG ČEGA SU NAM ZNAČAJNE REDOVNE KONTROLE U ORDINACIJI?

Redovnim kontrolama na svakih 6 meseci procenjuje se stanje usta i zuba. Posvecuje se pažnja svakoj površini zuba i naglašava ukoliko je potrebna neka izmena u održavanju usne duplje.

Ukoliko postoje čvrste i uporne naslage (kamenac) one se jedino mogu ukloniti u ordinaciji posebnim instrumentima za njegovo uklanjanje i obezbediti čisti uslovi za dalje održavanje. Jedino je na taj način moguće potpuno sprečiti ili pravovremeno otkriti i uspešno lečiti oboljenja i upale desni.

Svakodnevna nega, redovne posete stomatologu i stručno čišćenje zuba daju vam sigurnost da će vaši zubi i desni ostati zdravi tokom čitavog života.

dr Jovana Ćirić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *