DA LI ZNATE ŠTA JE KARIJES?

Karijes predstavlja hronično oboljenje zuba koje se najčešće javlja veoma rano, već u dečijem uzrastu i jedno je od najčeščih oboljenja savremenog doba.

Ono što čini ovo zubno oboljenje komplikovanijim nego što se na prvi pogled čini jeste to što su njegovi uzroci mnogobrojni, a pravilno održavanje oralne higijene često nije dovoljno da bi se formiranje karijesa sprečilo. Danas otkrivamo koji sve uzroci čine čoveka podložnijim stvaranju karijesa.

ZA POČETAK, ŠTA JE KARIJES?

Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje se stvara na površini zuba tj. gleđi i dovodi do njenog razaranja. Ukoliko se na vreme ne leči, on prodire u dublje strukture- do dentina, pa čak i zubnog živca i izaziva bol.

Kada razgradnja gleđi dospe u poodmaklu fazu, počinju da se pojavljuju prvi simptomi karijesa poput bola i nelagodnosti pri žvakanju i osetljivosti na slatko, toplo ili hladno. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, znak je da se javite stomatologu. Karijes se mnogo lakše i brže leči kada se primeti na vreme. Tada obično i nema tegoba.

KOJI SU UZROCI NASTANKA KARIJESA?

Najveći značaj u nastanku karijesa imaju bakterije koje za svoju ishranu koriste ugljene hidrate i proizvode kiseline koje imaju sposobnost razaranja tvrdih zubnih tkiva.

Hrana koju unosimo počinje svoj proces razgradnje u ustima. U pljuvačci kao i na zubima se nalaze bakterije koje započinju razgradnju hrane. Kada unosimo mnogo slatkiša, slatkih i gaziranih napitaka, nahranimo bakterije koje proizvode kiseline i upravo te kiseline dovode do razaranja gleđi i nastanka karijesa. Isto tako, nepravilnom oralnom higijenom i neredovnim pranjem zuba dolazi do taloženja plaka na zubima što povećava broj bakterija na površini.

KAKO SPREČITI A KAKO LEČITI KARIJES?

Pravilnim i redovnim održavanjem oralne higijene smanjujete rizik od nastanka karijesa. Takođe i izbegavanjem lepljive hrane bogate šećerom jer su upravo takve namirnice gorivo bakterijama.

Ponekad karijes može biti nevidljiv golim okom, tada se uradi snimak kojim se tacno može utvrditi njegovo prisustvo izmedju zuba. Ukoliko ste primetili da vas zub boli, najčešće se karijes već formirao i on se mora zaustaviti i ukloniti. U slučaju površinskog karijesa terapija se završava u jednoj poseti.

Dakle, karijes sam po sebi ne mora biti opasan, ukoliko se na vreme primeti i izleči i steknu pravilne navike u održavanje oralne higijene.

dr Jovana Ćirić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *