ŠTA DA RADIMO KADA ZUB MORA DA SE IZVADI?

Zubi su izgrađeni od najčvršćeg materijala u našem organizmu. Zato su pripremljeni da se nose sa ogromnim silama koje proizvodimo svaki put kada žvaćemo hranu.

Nekada zub može delovati istrošeno, npr. kada je velika plomba u pitanju koja je sklona pucanju. U takvim slučajevima moguće je da ako zagrizemo nešto što taj zub ne može izdržati, ostanemo bez kruničnog dela zuba. Ovaj primer naveo bi veliku većinu ljudi na primarnu pomisao, a to je vađenje!

DA LI JE TO NEMINOVNO TAKO?

U principu ovakvi slučajevi uopšte ne moraju značiti vađenje, samo ukoliko nam je koren zuba dobar i zdrav. Za to nam treba jedan mali snimak i na zdravim temeljima stavi se ojačanje u vidu kočića, dodatni materijal se pripremi da nosi zubnu krunu od keramike i dobijamo čvrst oslonac i lep igled za manje od nedelju dana.

Dakle ako ste ostali vidno bez krunice, ne znači da je zubu došao kraj. Ali, nekada ipak moramo izvaditi zub, npr. zato što je neka jaka upala korena u pitanju. kada čak ni lečenje kanala korena ne pomaže. Ili se radi o umnjacima koji guraju ostale zube (mada to je preventivna mera, koja je i konačno rešenje).

AKO SMO IPAK SA DOKTOROM USTANOVILI DA MORAMO IZVADITI ZUB, GLAVNO PITANJE JE ŠTA ĆEMO URADITI POSLE?

Vađenje zuba samo po sebi košta u proseku kao plomba, ali da je najskuplje izvaditi zub i to je tačno. Sama činjenica da više ne možemo bez zuba da kvalitetno sažvaćemo hranu narušava direktno naše zdravlje, što nema cenu.

Ali i cena nakon toga je bitna, tu obično postoji uvek par opcija: prva i najbolja opcija je implant. O njima smo pisali u blogu i rekli da oni potpuno mogu zameniti zub u smislu da se ponašaju kao koren zuba i čuvaju nam okolnu kost. Druga opcija je zbrusiti okolne zube i premostiti nedostatak. Ovde je neminovno da moramo narušiti strukturu susednih zuba, jer je zub pored morao biti izvađen. Treća opcija je mobilna proteza, naročitno ako imamo još koju prazninu zbog nedostatka većeg broja zuba.

Kao rezime, svaki slučaj je za sebe, snimak je od velikog značaja i na osnovu njega prvo ćemo ustanoviti da li se zub vadi. Nakon toga ako je odgovor da, analiziramo sve detaljno i nalazimo najbolje rešenje koje mora biti funkcionalno i estetski na najvišem nivou. To nam moderna stomatologija itekako omogućava.

Da bismo sačuvali osmeh, moramo brinuti o njemu svaki dan.

dr Stefan Milenković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *