DA LI SU VAŠI ZUBI OSETLJIVI?

KADA DOĐE DO IZNENADNOG, KRATKOTRAJNOG, OŠTROG BOLA POD DEJSTVOM HLADNOG ILI TOPLOG NADRAŽAJA TREBA POSUMNJATI DA JE DOŠLO DO OŠTEĆENJA ZUBA.

Svaki zub je izgrađen od tri kalcifikovana tkiva- gleđi, dentina, cementa i specijalizovanog vezivnog tkiva- zubne pulpe. Zubna gleđ kao najtvrđe tkivo u organizmu predstavlja glavnu liniju odbrane od karijesa. Kada dođe do oštećenja gleđi i širenja karijesa, otkriva se dentin sa mnogobrojnim kanalićima koji vode direktno do zubnog živca i javlja se osetljivost zuba.

ŠTA URADITI KADA SE JAVI BOL?

Ukoliko vam je zub osetljiv trebalo bi da posetite stomatologa što pre. Na pregledu možete saznati šta je direktno dovelo do osetljivosti. Razlozi mogu biti različiti.

Najčešći uzrok bola je karijes. Kada se karijes proširi i približi zubnom živcu javlja se bol koji je upravo razlog izbegavanja hrane i hladnih napitaka koji dovode do bolnih senzacija. Ukoliko se na vreme zaustavi prodiranje bakterija, karijes se može potpuno ukloniti i postaviti plomba od kompozitnog materijala. Kada je već zahvaćen i zubni živac potrebno je posvetiti pažnju njegovom lečenju.

KOJI SU SVE UZROCI OSETLJIVOSTI ZUBA?

Bol se može javiti i kada dođe do istrošenosti gleđi ili povlačenja desni. Do povlačenja desni može doći usled agresivnog pranja zuba ili konzumacijom kiselih napitaka. Oštećenjem gleđi se ogoli dentin i izazove se reakcija nervnog tkiva u unutrašnjosti zuba u vidu bola i nelagodnosti.

Ponekad se osetljivost može javiti i ukoliko je nedavno postavljena plomba. Ova osetljivost je obično kratkotrajna, ali nekada može da potraje i nekoliko nedelja. U pojedinim slučajevima je potrebno proveriti da li je plomba visoka ili da li postoji jači kontakt i korigovati je. U najvećem broju slučajeva osetljivost će proći kroz par dana.

KAKO MI MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI?

Pre svega, potrebno je sanirati već nastala oštećenja na površini postavljanjem estetske plombe u boji vašeg zuba na mestima gde je došlo do gubitka gleđi. Na taj način ćemo zaštititi dublje slojeve zuba od nadražaja iz spoljne sredine. Ukoliko je već došlo do širenja karijesa u dublja tkiva, posvetićemo se lečenju zubnog živca i otklanjanju svih tegoba.

Ne dozvolite da osetljivost zuba utiče na vaše raspoloženje. Rešite problem već danas!

dr Jovana Ćirić 

Leave a Reply