KAKO SPREČITI A KAKO LEČITI KRVARENJE DESNI?

DESNI NORMALNO IMAJU ROZE BOJU, ALI KADA SU JARKO CRVENE, OTEČENE, BOLE NA PRANJE I KRVARE, ZNAČI DA IMAMO POSLA SA UPALJENIM DESNIMA.

Kod svih se nekad javilo krvarenje desni na pranje. Postoje mnogobrojni razlozi zbog čega nam desni krvare: higijena, lekovi,  trudnoća ili neka oboljenja – su najčešći razlozi. Uglavnom će desni krvariti na određenom mestu tj. samo oko nekih zuba i kada ih peremo i to mesto zna da bude bolno. Ovaj problem ćemo posebno opisati jer je to nešto što se svima dešava, a može se potpuno sprečiti.

ZUBNI PLAK

Zdrave desni i na najjače pranje ne bi trebale da krvare. Ako je došlo do krvarenja, to se desilo zbog stvaranja začepljenja, a ono nastaje na bazi zubnog plaka.

Plak ili biofilm je organska materija na našim zubima, stvara se nakon 2 sata od pranja zuba i u početku je nevidljiva. Kada se ne odstrani četkanjem, plak postaje meka naslaga koja može da preraste u polutvrdu i na kraju tvrdu naslagu. To je bitno, jer plak može biti barijera na desnima tamo gde one dodiruju zub. Takve desni ostanu zapušene, a bakterijama ostaje puno prostora  da baš tu gomilaju svoje kolonije. Kada se to desi, mi vidimo krv kada peremo zube…

ZAŠTO NE PROLAZI UPORNO KRVARENJE DESNI KADA TO MESTO NAMERNO NE DIRAM NEKO VREME?

Upravo je u tome problem. U ustima je sve malo drugačije. Spontano krvarenje neće stati ako ne podstaknemo to isto krvarenje! Kako je to logično i moguće?

Naslaga koja je barijera na mestu gde se desni i zub spajaju je izvor upale . Dok ona postoji (vrlo često se ne vidi!) imamo bakterije. Kada nju uklonimo oslobodili smo taj deo i on „diše“ tj. omogućili smo da krv koja je bila zarobljena izađe.

Ako lepo očistimo to mesto, verovatno je da će bez bilo kakve terapije desni potpuno ozdraviti za dan ili dva. Znači bolno i mesto koje krvari- treba da podstaknemo da prokrvari još više! Ako je sve to dosta osetljivo, znači da je upala jača. Bez obzira, moramo se potruditi još malo, kad vidimo da sutra imamo mnogo manje znake krvarenja na isti način pranja, uspeli smo!

Dakle lekove možemo zaboraviti ako je kravarenje iz desni u pitanju u velikom broju slučajeva. Tako ovaj savet možete shvatiti kao pravi način da sami sebi pomognete. Ako ipak ne uspevate u potpunosti, vreme je za redovnu posetu zubaru, gde, bez dileme, problem mora biti rešen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *